Nagyvilág

Meghalt Isidoro Álvarez

A híres El Corte Inglesnek, Európa első és a világ negyedik legnagyobb áruházláncának elnöke, az alapító unokaöccse 79 éves volt.

Isidoro Álvarez vasárnap egy madridi kórházban halt meg, ahova néhány nappal korábban szállították be légzési nehézségekkel. Halálának okát nem közölték.

Isidoro Álvarez, az alapító Ramón Areces unokaöccse, 18 éves korától dolgozott a cégnél, amelynek legismertebb üzlete a madridi Raimundo Fernández Villaverde utcában lévő, több épületből álló, egész Spanyolország legnagyobb divatáru-választékát kínáló nagyáruház.

Álvarez 60 évig dolgozott az El Corte Inglesnél, az utóbbi 25 évben – az alapító halála óta – elnökként. A cég az ő vezetése alatt vált nemzetközivé és terjeszkedett más üzletágakban is, így egyebek közt hipermarketeket és utazási irodákat nyitott, biztosítótársaságokat és hitelintézeteket alapított.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Az 93 300 dolgozójával évi 14 milliárd euró árbevételt elérő áruházláncnak Spanyolországon kívül Portugáliában vannak üzletei, de az interneten Nagy-Britanniában, Írországban és Hollandiában is forgalmazza termékeit.

A kiskereskedelemben fogalommá vált El Corte Inglest 1940-ben egy kicsiny gyermekruha-szabászatként alapította a Kubában áruházi segédként dolgozó Ramón Areces Rodriguez Havannából való visszatérése után. A vállalkozás sikeres üzleti modellje ma tananyag a spanyol közgazdászképzésben.

A spanyol kormány minden idők egyik legkiemelkedőbb vállalkozójaként méltatta a vasárnap elhunyt elnököt, akinek egyik lehetséges utódja veje, Dimas Gimeno jelenlegi vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik