Nagyvilág

Tragédia lett az árvíz miatt az esküvőből

Felborult és elsüllyedt egy esküvői vendégeket szállító hajó a monszunesőzések okozta áradások következtében a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban vasárnap, a balesetben a vőlegény és további tizenhét ember életét vesztette.

 A katasztrófa helyszínének közelében fekvő Multan város egyik magas rangú rendőrségi vezetője elmondta, hogy a több mint harminc embert szállító hajó azután borult fel, hogy nekiütközött egy, néhány órával korábban felrobbantott védőgát romjainak. A gátat azért robbantották fel, hogy eltereljék a vizet a lakott területek felől.

A mentésben résztvevőknek tizennyolc túlélőt sikerült kimenteniük, a holttestek után még folyik a kutatás. A hadsereg közleményben tudatta, hogy egyik katonájuk mentés közben megfulladt. A helyi tévécsatornák olyan felvételeket sugároztak, amelyeken a vőlegény síró apja mellett a sürgősségi szolgálatok munkatársai láthatóak. A tájékoztatás szerint a menyasszony túlélte a balesetet.

Ezzel párhuzamosan három másik ember is megfulladt a térségben, s így már háromszáz fölé emelkedett az áradások áldozatainak a száma Pakisztánban. A katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője szerint a monszunesőzések több mint kétmillió embert érintenek, az áradásokban hozzávetőleg ötszáz ember megsérült, nagyjából 40 ezer épületben károk keletkeztek, közel 300 ezer ember pedig lakóhelye elhagyására kényszerült.

A szakadatlan esőzések miatt a Himalájából lezúdult víztömeg elárasztotta Pakisztán északi térségeit, s az áradások rövid időn belül elérik az ország déli síkságait is. A keleti Pandzsábban, Kasmír északkeleti részén és Gilgit-Baltisztán tartományban a legmagasabb, vörös fokozatú katasztrófariasztás van érvényben. A rendkívüli helyzet miatt mozgósították a hadsereget, amely helikopterekkel, repülőgépekkel és hajókkal vesz részt az áradások által a külvilágtól elzárt települések lakosságának kimentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik