Nagyvilág

Bírósági eljárással fenyegették a lefejezett újságíró szüleit

Az amerikai törvények tiltják, hogy váltságdíjat fizessenek terroristáknak, ezért eljárást helyeztek kilátásba a terroristák által később lefejezett újságíró szüleivel szemben arra az esetre, ha megpróbálták volna összeszedni a pénzt – írja az MTI.

James Foley szülei a CNN és a Fox News hírtelevíziókban is elmondták, hogy úgy érezték, Washington számára teher a fiuk kiszabaítása, mert „nem szolgált stratégiai érdeket”. Figyelmeztették őket arra is, hogy az újságíró érdekében a kormány nem hajthat végre sem fogolycserét, sem fegyveres akciót. A család ennek ellenére a saját útját járva próbálta kiszabadítani Foleyt, de nem jártak sikerrel.

Susan Rice, Obama elnök tanácsadója a CNN-en azt mondta, hogy a család bámulatos erőfeszítéseket tett Foley kiszabadításáért, a kormány pedig megpróbálta kifejezni támogatását. A nyár folyamán több száz amerikai vett részt abban az akcióban, melynek során Szíriában megpróbálták kiszabadítani Foleyt és több más amerikai túszt.

Diane Foley szerint a mentőakcióra későn került sor, mert már egy éve lehetett tudni, hol tartják fogva fiát. Elmondta, hogy imádkozik azért, hogy a kormány a jövőben ne kövessen el hasonló hibát. A tragédiát követően a család létrehozta a James W. Foley Öröksége Alapítványt, melynek célja, hogy támogassa a túszok hozzátartozóit és a háborús övezetekben dolgozó újságírókat.

Az amerikai és a brit kormány azért tiltja a váltságdíj kifizetését, mert álláspontjuk szerint ez a terroristákat újabb emberrablásra ösztönzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik