Nagyvilág

Újabb halott medve borzolja az olaszok idegeit

Vélhetően megmérgezték azt a hímmedvét, amelyre egy kerékpáros talált nem sokkal azután, hogy a Daniza nevű anyamedvénél túladagolták az altatót, amely az állat pusztulásához vezetett.

Egy kerékpáros talált rá péntek reggel az Appenninekben, az Abruzzói Nemzeti Parkban egy elpusztult hímmedvére, amelyet a jelek szerint megmérgeztek. Ebben a nemzeti parkban idén már a negyedik medve pusztult el.

Figyelik a bocsokat

Az olasz közvélemény kedélyét csütörtökön az borzolta fel, hogy az alpesi Trentino megye hatóságai “túladagolták” az altatólövedéket, amellyel el akarták fogni az egy hónapja nagy erőkkel keresett Danizát, két féléves medvebocs anyját.

A hajdan Szlovéniából betelepített állat után azért indítottak hajtóvadászatot, mert kicsinyeit féltve az idegenektől olyan erővel ütött meg egy gombaszedőt, hogy az kórházi ellátásra szorult. A hatóságok ezért a “lakosságra veszélyesnek” nyilvánították.
Noha aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy Daniza (szlovén nevén: Danica) szabad maradhasson, Trentino megye vezetése az elfogás és áttelepítés mellett döntött, a kábítólövedékbe helyezett altatót azonban túladagolták, így az állat elpusztult.

Daniza (Danica) egyik kicsinyét sikerült elfogni, őt jeladóval látták el és így állandó felügyelet alatt áll. A másik bocs azonban magára maradva bolyong a vadonban, szakértők szerint még nem elég nagy ahhoz, hogy egyedül is életben maradjon.

A Forza Italia is felszólalt

Az STA szlovén hírügynökség szerint a balul elsült medvebefogás híre uralta csütörtökön az olasz honlapokat, háttérbe szorítva még olyan jelentős világpolitikai eseményeket is, mint az Iszlám Állam elleni amerikai hadüzenet.

Daniza tragédiája belpolitikai ügy is lett, a Forza Italia jobbközép ellenzéki párt egyik parlamenti képviselője például Olaszország szégyenének nevezte az állat megölését. Állatvédő szervezetek “kíméletlen kivégzésről” beszéltek, bűnvádi feljelentést tettek az olasz környezetvédelmi miniszter és Trentino megye vezetője, Ugo Rossi ellen, de követelik a mezőgazdasági miniszter lemondását is.

Az interneten “Igazságot Danizának!” elnevezéssel Facebook-csoport alakult. A neten több százezren csatlakoztak az Aidaa állatvédő szervezet felhívásához, hogy a szombati napot nyilvánítsák gyásznappá Daniza “és az Olaszországban évente különböző módon megölt 600 ezer állat emlékére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik