Nagyvilág

Meglakolhatnak a hős pakisztáni diáklány támadói

Letartóztatták azokat a fegyvereseket, akiket azzal vádolnak, hogy még 2012-ben fejbe lőtték Malala Juszufzait, akit korábban a Nobel-békedíj esélyesének is tartottak – írja a BBC News.

Letartóztattak egy csapatot, amely kapcsolatba hozható Malala Juszufzai megtámadásával – közölte a pakisztáni hadsereg szóvivője Gen Asim Bajva pénteken. A pakisztáni tálibok tízfős csapata Mullah Fazlullah tálib vezető irányítása alatt állt – derül ki a BBC News oldaláról.

Malalára akkor figyelt fel a világ, amikor 2012-ben a pakisztáni tálibok egy harci csoportja megpróbálta megölni, de csak megsebesíteniük sikerült, igaz, életveszélyesen. Juszufzai bűne a tálibok szemében az volt, hogy a lány internetes naplójában rendszeresen beszámolt arról, milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. A 16 éves lány a történtek óta Birminghamben él.

Azóta megjelent az életrejzi könyve is, Az Én vagyok Malala – amely Malala és Christina Lamb brit újságírónő közös munkája. A tálibok korábban támadással fenyegették meg a könyvet árusító üzleteket.

Soha nem adom fel” – mondta a lány, amikor a tálibok újabb és újabb fenyegetéseiről kérdezték. “Csak egy test az, amit meglőttek, de az álmaimat nem tudják lelőni” – hangoztatta. A Nobel-békedíjra való jelöléséről Malala úgy vélekedett, nagy megtiszteltetésnek érezné, ha ő kapná a kitüntetést, de többet kell még tennie ahhoz, hogy úgy érezze, igazán kiérdemelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik