Nagyvilág

Miniszterelnökségig meg sem állna a pakisztáni lány

malala (malala)
malala (malala)

Szívesen lenne Pakisztán miniszterelnöke - mondta a CNN-nek a Szaharov-díjjal kitüntetett Malala Juszufzai 16 éves pakisztáni lány, akit elvei miatt akart egy tálib fegyveres megölni.

Malala eredetileg orvos szeretett volna lenni, de rájött, hogy többet tudna tenni az országért miniszterelnökként. “Sok pénzt fordíthatnék a költségvetésből az oktatásra” – jelentette ki kitüntetett lány Christiane Amanpournak, a CNN vezető külpolitikai tudósítójának adott interjújában.

„Soha nem adom fel” – mondta a lány, amikor a tálibok újabb és újabb fenyegetéseiről kérdezték. “Csak egy test az, amit meglőttek, de az álmaimat nem tudják lelőni” – hangoztatta.


Fotó: AFP

Malala Juszufzai, egy lányiskolát vezető pakisztáni iskolaigazgató lánya 11 éves korában vált ismertté, amikor blogot indított arról, hogy milyen a lakóhelyén, a Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták minden eszközzel próbálják megakadályozni, hogy a nők iskolába járjanak. Tavaly októberben egy tálib fegyveres rálőtt a más lányokkal együtt az iskolából hazafelé utazó Malalára és súlyosan megsebesítette. A támadás szerte a világon ráirányította figyelmet a pakisztáni nők jogaiért folytatott küzdelemre. Malala nemrég megjelentette önéletrajzát, felszólalt az ENSZ-ben és létrejött a nevét viselő Malala-alapítvány is.

A Nobel-békedíjra való jelöléséről Malala úgy vélekedett, nagy megtiszteltetésnek érezné, ha ő kapná a kitüntetést, de többet kell még tennie ahhoz, hogy úgy érezze, igazán kiérdemelte.

A vasárnap adásba kerülő interjút néhány órával azután vették fel, hogy csütörtökön Brüsszelben bejelentették: Malala kapta az Európai Parlament emberi jogi díját, a Szaharov-díjat. A lányt Nobel-békedíjra is jelölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik