Nagyvilág

Meg akarják izzasztani Navracsicsot

Nehéz dolga lesz az Európai Parlament (EP) szakbizottsági meghallgatásán a magyar biztosjelöltnek, akit az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárca élére szán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - mondta csütörtökön újságíróknak Rebecca Harms, az EP zöldpárti frakciójának társelnöke.

 A német környezetvédő politikus szerint Magyarországon európai alapértékeket kérdőjeleztek meg, ezért nem lenne jó, ha a magyar biztos a kultúra és az oktatás területét irányítaná. Harms közölte: személyes véleménye szerint ez nem a megfelelő uniós tárca a magyar jelöltnek, frakciója azonban egyelőre nem alakította ki hivatalos álláspontját a Juncker által szerdán előterjesztett személyekről. Az mindenesetre – tette hozzá – majd a parlamenti bizottsági meghallgatáson derül ki, hogy Navracsics Tibor mostani magyar külgazdasági és külügyminiszter, korábbi közigazgatási és igazságügy-miniszter személyének a biztosi jelölése mennyiben fogadható el.

Nemcsak a magyar biztos a gond

A zöldpárti EP-képviselő negatívan értékelte Federica Mogherini olasz külügyminiszter jelölését az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára. Szerinte Mogherini túlságosan megengedő álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

Ugyancsak kételyeinek adott hangot Harms azt illetően, hogy a spanyol Miguel Arias Canete révén egy kézben összpontosulna az energiaügy és a klímaváltozás kezelése, ami – mondta – akkor lehet baj, ha a környezetvédelmet csupán az energiapolitika tehertételeként fogják fel.

Rebecca Harms azt is fenntartásokkal fogadta, hogy David Cameron brit miniszterelnök “ajándékot kapott” Junckertől, aki Jonathan Hillt jelölte a pénzügyi stabilitás, pénzügyi szolgáltatások és tőkepiacok felügyeletére hivatott biztosi tisztségre.

Azzal kapcsolatban, hogy a görög Dimitrisz Avramopulosz lett a biztosjelölt a migrációs és belügyi területre, Harms megjegyezte: a görögországi menekülttáborokban uralkodó állapotokat illetően nagyon rossz személyes tapasztalatokat szerzett korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik