Belföld

Navracsicsnak nincsenek illúziói

Másra számított Brüsszeltől a külügyminiszter, de testhezállónak tartja az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős EU-biztosi tárcát.

Testhezállónak minősítette az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős EU-biztosi tárcát szerdán Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva Navracsics Tibor, akinek jelölését e tisztségre a nap folyamán jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A jelenleg külgazdasági és külügyminiszteri tisztséget ellátó fideszes politikus elmondta: mostani pozíciójából adódóan külügyi vagy más, nemzetközi jellegű portfólióra számított, azonban most is folytatott egyetemi oktatói munkájához, valamint korábbi (közigazgatási és igazságügyi) miniszteri tevékenységéhez ez a terület is közel áll. Ez utóbbira utalva emlékeztetett a gyermekbarát igazságszolgáltatás beindítására, valamint a magyar közigazgatási ösztöndíj létrehozására – írja az MTI. 

Rengeteg lehetőség

Utalt arra, hogy eddigi szakmai tevékenységében folyamatosan jelen volt az ifjúságra való összpontosítás, számos általa felügyelt program kifejezett célja volt az, hogy az új nemzedékeket hozza helyzetbe a magyar közigazgatásban és a politikában.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági, illetve állampolgársági ügyek tárcája olyan rokonterületekkel fog közös alelnök alá tartozni, mint a versenyképesség, a foglalkoztatáspolitika, illetve a digitális ügyek.

“Lehet, hogy az oktatásügy a belső piaci portfólióhoz képest gyengének minősül, azonban minden biztosi poszt annyit ér, amennyit kihozunk előle” – mondta Navracsics, hangsúlyozva: a pozíció rengeteg lehetőséget rejt magában újításokra, olyan innovatív megoldásokra, amelyek az Európai Uniót szolidáris közösséggé változtatják, és közelebb hozzák a polgárokhoz.

Az egész Európában és Magyarországon is rendkívül népszerű Erasmus-program távlataival kapcsolatos kérdésre válaszolva Navracsics Tibor utalt arra, hogy az EU közösségfejlesztési programjai közül a legjobban azok sikerültek, amelyek a fiatalokat célozzák meg.

“Az Erasmus és a különböző szakoktatási csereprogramok olyan befektetések, amelyek a jövőben térülnek meg” – hangsúlyozta, és hozzátette: Európában a szolidarításérzést a fiatalokon keresztül lehet tovább építeni, és “az Erasmus-program egyik oszlopa ennek”.

“Ha ez politikai ügy, akkor nyilván olyan lesz a végkimenetele is”

Az állampolgársági ügyek köre is fontos eleme lehet az európai politikai közösség építésének – utalt a magyar politikus biztosi tisztségének másik szakterületére.

Navracsics Tibor az Európai Parlamentben néhány hét múlva megrendezendő meghallgatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem táplál illúziókat.

“Látom, hogy politikai ügyet akarnak csinálni az EP-meghallgatásból. Miután a személyemben nem találnak kifogásolni valót, ezért a hazámat, illetve azt a kormányt próbálják támadni, amelynek tagja voltam, illetve vagyok” – vélekedett a Navracsics Tibor. “Ha ez politikai ügy, akkor nyilván olyan lesz a végkimenetele is” – jegyezte meg.

Legfőbb feladatának most azt tekinti – hangsúlyozta -, hogy a parlamenti meghallgatáson sem szakmai, sem emberi szempontból ne találjanak benne kivetni valót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik