Nagyvilág

Nagy bajba kerültek egy melegházasság résztvevői Egyiptomban

A hatóságok szerint felbőszítenék Istent annak a videónak a szereplői, akik egy melegházasságon vettek részt egy hajón a Níluson; hét férfit őrizetbe vettek.

Előzetes letartóztatásba helyeztek az egyiptomi hatóságok hét férfit, akik az ország első melegházasságát megörökítő videofelvételén szerepeltek, és felbujtással, valamint a köztisztességet sértő képsorok terjesztésével vádolják őket.

Áprilisban volt az esküvő

A melegházasságot tiltó, többnyire konzervatív muszlimok lakta észak-afrikai országban hatalmas felzúdulást keltett a közösségi oldalakon múlt hónapban terjeszteni kezdett videó.

A YouTube videomegosztó portálon közzétett képsorokon az látható, ahogy több mint egy tucatnyian egy meleg pár házasságát ünneplik egy hajón a Níluson.

Az egyiptomi ügyészség szombaton késő este kiadott közleményében arról számolt be, hogy az összejövetel még áprilisban történt, a videofelvétel azonban augusztusban terjedt el az internetes közösségi oldalakon. A rendőrség erre reagálva tizenhat résztvevőt azonosított, közülük hetet elfogott, és két férfit továbbra is keresnek.

Mindössze 3 százaléknyian támogatják a melegeket

A hatóságok közleményükben kijelentették, hogy a felvételek “megalázóak, sajnálatosak és felbőszítenék Istent”, majd arra a megállapításra jutottak, hogy az eset bűncselekmény, amelyet ki kell vizsgálni.

Ezután a rendőrség előzetesen letartóztatásba helyezte a hét férfit, és az ügyészség utasítására egy orvosszakértő is megvizsgálja a vádlottakat.

Habár Egyiptomban nincsenek kifejezetten a homoszexualitást tiltó törvények, általános a velük szembeni negatív megkülönböztetés. Időről időre előfordul, hogy a hatóságok meleg férfiakat vesznek őrizetbe, és erkölcstelenséggel vagy istenkáromlással vádolják őket.

2013-ban az amerikai Pew Kutatóközpont egy felméréséből kiderült, hogy az egyiptomiaknak csupán három százaléka szerint kellene a társadalomnak elfogadnia a melegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik