Nagyvilág

Szovjet „katonaszökevények” kiadását kéri Litvániától Moszkva

A szovjet katonai szolgálatot, Litvánia függetlenné válása után megtagadó férfiakat fenyegeti az orosz ügyészség.

Oroszország újranyitotta a litvániai szovjet katonaszökevények ügyeit – írja a Delfi című litván hírportál. A huszonöt éves vádak felélesztésével azokat litván férfiakat fenyegeti új büntetőeljárással Putyin ügyészsége, akik az ország függetlenné válása utá megtagadták, hogy bevonuljanak a szovjet hadseregbe, vagy megtagadták a szolgálatot.

„Kaptunk felkérést jogi segítségnyújtásra, de mivel azok az ügyek, melyeket Oroszország bűncselekményként sorol fel, Litvániában nem büntetendőek, nem fogunk együttműködni” – nyilatkozta a litván ügyészségtől Vilma Mažonė a BNS hírügynökségnek. A hivatal nem árult el további részleteket az ügyről, a lap szerint azonban azoknak, az akkor fiatal férfiaknak az ügyeiről lehet szó, akik 1990. március 11, vagyis Litvánia függetlenségének kikiáltása után elhagyták a szovjet hadsereget, vagy megtagadták a sorkatonai szolgálatot.

A bevonulást 1562 fő tagadta meg, közülük 67 embert erőszakkal soroztak be, huszan börtönbe kerültek, hárman pedig meghaltak, a litvániai Nemzetvédelmi Minisztérium hivatalos adatai szerint. A szerencsésebb 1465 férfinak hosszú időn keresztül kellett lakóhelyét elhagyva, és szeretteivel minden kapcsolatot megszakítva bujkálni.

A feltételezést, hogy ezeket embereket fenyegeti az orosz ügyészség, az támasztja alá, hogy a litván Állambiztonsági Minisztérium egy közleményében „erősen tanácsolja” mindazoknak, akik az 1990-es évek elején megtagadták a bevonulást a szovjet hadseregbe, vagy megszöktek onnan, hogy személyes biztonságuk érdekében, egy ideig ne utazzanak olyan országokba, melyek nem az Európai Unió, vagy a NATO tagjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik