Nagyvilág

Japán újra bálnamészárlásba kezd

Pedig a Hágai Nemzetközi Bíróság márciusban azt az ítéletet hozta, hogy Tokiónak be kell fejeznie az emlősök vadászatát.

Japán hajók újra bálnára vadásznak: négy kis hajó indult Hokkaido, az északi sziget partjairól, hogy csukabálnákat ejtsen a Csendes-óceánon. A Hágai Nemzetközi Bíróság márciusban azt az ítéletet hozta, hogy Japánnak be kell fejezne a bálnavadászatot – írja az MTI.

A Kusiróból vasárnap kihajózott flotta hivatalosan azt tervezi, hogy október végéig 51 bálnát fog ki, hogy gyomruk tartalmát megvizsgálják. A gyomortartalomból azt szeretnék megtudni, hogy a tengeri emlősök hogyan befolyásolják a parti halászatot. A bálnahúst ezután élelemként adják el.

Nincs tudományos célja

Ez az első alkalom, hogy Kusiróból bálnavadászhajók indultak azóta, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság márciusi ítélete felszólította Japánt: hagyjon fel az állítólag kutatási céllal folytatott bálnavadászattal. A bíró azt mondta: az eddigi kutatási programoknak semmilyen tudományos célja nem volt.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1986-ban jelentette be a cetek kereskedelmi célú elejtésének moratóriumát, Hága szerint a “kutatás” valójában ennek a moratóriumnak a kijátszása.

Japán szeptember elején azt is bejelentette, azt tervezik, hogy jövőre a Déli-sarki óceánon is újrakezdik a bálnavadászatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik