Nagyvilág

Helikoptereket is bevetnek a skót népszavazáson

Jövő csütörtökön lesz a referendum Skócia függetlenné válásáról.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.
Az esemény fontosságát mutatja az is, hogy a törvényhozási választásokkal szemben ezúttal nemcsak másnap, hanem már a voksolás éjszakáján meg akarják kezdeni a szavazatszámlálást – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a helikoptereket arra fogják használni, hogy a ritkán lakott nyugati parti régió szigeteiről a legközelebbi szavazatszámláló központokba szállítsák a leadott szavazócédulákat tartalmazó urnákat. A rendőrség és a parti őrség a vidéki helikopterleszállókat éjszaka ki fogja világítani, hogy megkönnyítsék a pilóták dolgát, és ezáltal gyorsabban eljussanak a voksok a regionális központokba.

Többségben a függetlenség támogatói

A szavazatszámlálás helyi idő szerint este 10 órakor, rögtön az urnazárás után megkezdődik. A számlálást harminckét regionális központban fogják végezni. Az eredményt azután hozzák nyilvánosságra, hogy az összes szavazat beérkezett.

“Vannak ismeretlen változók, az időjárás, helyi újraszámlálások, de azért arra számítunk, hogy reggelre már ismerni fogjuk a végeredményt” – mondta az egyik választási szakértő.

A legfrissebb közvélemény-kutatás adatai azt mutatják, hogy többségbe kerültek a skót függetlenség támogatói. A YouGov közvélemény-kutató cég, amely a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából végezte el a legújabb felmérést, kimutatta, hogy – a bizonytalan, illetve a szavazni nem kívánó választók kiszűrésével számolva – jelenleg 51 százaléknyian voksolnának Skócia függetlenné válására, és 49 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók aránya.

Olvasói sztorik