Nagyvilág

Gyászol Bosznia

A múlt heti bányarobbanás öt halottjának emlékére hirdettek gyásznapot Bosznia-Hercegovinában.

A Bosznia-Hercegovina középső részén található Zenicában péntekre virradóra 34 bányász rekedt a tárnákban egy 3,5-es erősségű földrengés következtében mintegy 600 méterre a föld alatt.

Megfulladtak a bányászok

Az utolsó holttestet vasárnap késő este, több mint 24 órás akció után hozta fel a felszínre a mentést végző csapat. A teljes mentőakció több mint 80 órán át tartott.

Nuraga Duranovic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció bányászati főfelügyelője szerint a bányászok valószínűleg a metántól és más mérgező gázoktól fulladtak meg miután a rengés következtében a bányában gázrobbanás történt.

Idén már ez volt a harmadik gázrobbanás a zenicai szénbányában, csak az idén tizenhatan sérültek meg az ország legveszélyesebb bányájában. Itt történt az egyik legsúlyosabb bosznia-hercegovinai bányaszerencsétlenség is, az 1982-es gázrobbanásban 39-en vesztették életüket.

Sokan már nem hajlandók visszatérni

A bányavállalat elnöke ennek ellenére elmondta, hogy az aknát semmiképpen sem fogják bezárni, a biztonsági óvintézkedéseket azonban szigoríthatják. “A kőomlásokat sem megjósolni, sem megelőzni nem lehet” – tette hozzá. A bezárás ellen szól az is, hogy a zenicai bánya látja el az ország legnagyobb energiaszolgáltatóját, a bosznia-hercegovinai villanygazdaságot (EPBiH).

A zenicai volt az egyik legjobban és legkorszerűbben felszerelt bánya a régióban Jugoszlávia felbomlása előtt, az 1992-95-ös boszniai háború során azonban bombatámadás érte, és azóta sem újították fel a kellő mértékben. A zenicai bánya jelenleg 430 bányászt foglalkoztat, ez a szám azonban hamarosan csökkenhet, a kimentettek közül többen is azt mondták, nem térnek vissza a zenicai tárnákba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik