Nagyvilág

Észak-Koreába szökött egy dél-koreai

Hiába akar a kommunista országban letelepedni családjával Kim Szang Gun, Phenjan kitoloncolja.

Észak-Korea haza fog küldeni egy dél-koreai férfit, aki illegálisan lépett az ország területére – közölte pénteken a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség. A lépés szakértők szerint azt jelzi, hogy a phenjani rezsim még mindig érdekelt a déli szomszéddal fenntartott kapcsolatok javításában.

Őrizetbe veszik

Kim Szang Gun nem Dél-Korea felől, hanem egy harmadik országon keresztül lépte át az észak-koreai határt. A tájékoztatás szerint a férfinak „bizonyos, meg nem határozott nehézségei” voltak hazájában, ezért arra kérte az északi hatóságokat, hogy családjával együtt Észak-Koreába költözhessen, ők azonban végül Kim kitoloncolása mellett döntöttek – írja az MTI. 

Az illegális határátlépőt jövő csütörtökön szállítják haza. A dél-koreai újraegyesítési minisztérium közleményben tudatta, hogy őrizetbe fogják venni Kim Szang Gunt.

Phenjannak mégis fontos a kapcsolatok javítása

A szöuli Nemzeti Egyetem szakértője szerint a férfi hazaszállításáról szóló döntés azt jelzi, hogy Észak-Korea még mindig érdekelt a déli szomszédjával fenntartott kapcsolatok javításában.

Phenjant korábban többször bírálták amiatt, hogy propagandaeszközként használja fel és hamis vádak alapján bebörtönzi az ország területére tévedő külföldieket. Májusban például életfogytig tartó kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában egy dél-koreai baptista misszionáriust, akit kémkedésben és törvényellenes vallási tevékenységben találtak bűnösnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik