Nagyvilág

Testvéri párbeszédet kért Ferenc Ázsia papjaitól

A katolikus egyháznak toleránsnak, kreatívnak, nyitottnak és a párbeszédre késznek kell lennie különösen a vallásilag és kulturálisan sokszínű Ázsiában Ferenc pápa szerint. Az egyházfő a kontinens püspökeinek beszélt erről vasárnap dél-koreai látogatásán.

A pápa egy Szöultól száz kilométerre délnyugatra lévő város, Hemi XV. században épült várában beszélt 22 ország mintegy 70 püspökével az egyház térségbeli fő feladatairól. Arra kérte azokat az országokat, amelyeknek nincs diplomáciai kapcsolata a Szentszékkel – ilyen elsősorban Kína és Észak-Korea, de rajtuk kívül Afganisztán, Szaúd-Arábia, Bhután, Brunei, Laosz, Vietnam, Mianmar és Omán -, hogy kezdjenek konstruktív párbeszédet a Vatikánnal.

“A keresztény közösségek csak egy kis nyájat alkotnak ezen az ókor óta fennálló kultúrával és hagyományokkal rendelkező nagy kontinensen, és ha nem akarjuk, hogy kommunikációnk monológ legyen, akkor ki kell nyitnunk a lelkünket és szívünket az emberek és a kultúrák befogadására” – jelentette ki a pápa. Közölte, hogy ebben az esetben nem politikai, hanem “testvéri” párbeszédre gondol. Az egyház nem “hódítóként” van jelen Ázsiában, nem akarja elvenni senkinek az identitását – szögezte le.

A hemi látogatást megelőzően a pápa ismét tett egy gesztust az áprilisi kompkatasztrófa áldozatai hozzátartozóinak: a Vatikán szöuli nunciatúráján megkeresztelt egy férfit, akinek a fia is odaveszett – közölte hírügynökségekkel Federico Lombardi vatikáni szóvivő. Li Ho Dzsin először pénteken találkozott az egyházfővel, amikor az több gyászoló szülőt fogadott. Akkor kérte a pápát, hogy keresztelje meg őt. Li a Ferenc nevet vette fel a keresztségben.

A katasztrófa túlélői és áldozatainak hozzátartozói azt követelik a dél-koreai parlamenttől, hogy indítson az ügyben független vizsgálatot. Lombardi hangsúlyozta, hogy a pápa nem jár közben e követelés érdekében, de vigaszt nyújt és imádkozik a halottakért és a gyászolókért.

Este a pápa misét mutatott be az Ázsiai Ifjúsági Napon részt vevő, 22 országot – köztük Kínát – képviselő fiataloknak a hemi vár előtt. Arra kérte a kontinens fiatal katolikusait, hogy “ébredjenek fel”, és akár életük kockáztatásával is küzdjenek saját társadalmukban az igazságosságért és az evangéliumi értékekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik