Nagyvilág

Porosenko nem hagyja, hogy a politikusok háborút játsszanak

Ukrajna semmivel sem provokált ki maga ellen agressziót – mondta az ukrán elnök.

Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette: nem hagyja, hogy “a politikusok háborút játsszanak”, mert a nép békét akar.
Ezt az ukrán államfő – sajtószolgálata szerint – szerdán mondta, amikor líbiai fogságból kiszabadított ukrán állampolgárokkal találkozott.

Porosenko reményét fejezte ki, hogy a Moszkva, Kijev és Brüsszel képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport péntekre tervezett minszki találkozóján “végre megkezdődik a békefolyamat”, és valódi lépéseket tesznek a kelet-ukrajnai helyzet rendezése érdekében – írja az MTI. 

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna semmivel sem provokált ki maga ellen agressziót. Azt mondta, az egész világ tudja, hogy Ukrajna olyan ország, amely pontosan tartja magát kötelezettségvállalásaihoz, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, mégis a szomszédos állam agressziójának áldozatává vált.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy véget érnek “az egyezségszegések, a foglyok és a civil lakosok agyonlövése, az iskolák és egyéb infrastrukturális létesítmények rombolásai”.

Küzd a békéért

Hangsúlyozta, hogy a béke elérése most elsőrendű feladat. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szerda kora reggel folytatott telefonbeszélgetését említve kijelentette: “tagadhatatlanul véget kell vetni annak, hogy emberek halnak meg”.

Porosenko kijelentette, hogy Ukrajna minden állampolgára békét akar, ezért ő a békéért fog küzdeni. “Az ukrán nép 100 százalékosan a béke mellett áll, a politikusok háborút akarnak játszani, de én nem hagyom. Együtt kell küzdenünk a békéért” – hangoztatta az ukrán elnök.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió szerint a Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetéséről Putyin azt mondta, “neki úgy tűnt, hogy a konfliktus rendezéséről vallott nézeteik nagyon hasonlóak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik