Nagyvilág

Béketervvel rukkolt elő Putyin

Pontokba szedte az orosz elnök, hogyan képzeli el a fegyvernyugvást Kelet-Ukrajnában.

A kelet-ukrajnai térségre vonatkozó béketervet hirdetett meg szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki arra sürgette mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak – írja az MTI. 

A jelenleg Mongólia fővárosában tartózkodó Putyin a NATO walesi csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal hirdette meg a 7 pontból álló tervezetet.

“Az első pont, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres erők és lázadók vessenek véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luhanszk megyében” – idézték orosz hírügynökségek az államfő szavait.

“A második pont, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat” – közölte Putyin.

Porhintésnek nevezte a tervet az ukrán miniszterelnök

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök “porhintésnek” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán meghirdetett kelet-ukrajnai béketervét.A kormányfő szerint a terv valójában az Ukrajna területén tartózkodó “orosz terroristák” megmentéséről szól.

“Ez az úgynevezett terv egy újabb próbálkozás a nemzetközi közösség megtévesztésére a NATO walesi csúcstalálkozója előtt, és kísérlet arra, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent: az Európai Unió újabb szankcióit Oroszországgal szemben” – idézte a kormány sajtószolgálata az ukrán miniszterelnököt.

“Putyin valódi terve Ukrajna megsemmisítése és a Szovjetunió felélesztése” – szögezte le Jacenyuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik