Nagyvilág

Gyorstesztet fejlesztettek ki az Ebolára

Félóra alatt, komolyabb orvosi műszerek nélkül elvégezhető tesztet dolgoztak ki japán kutatók.

A Nagaszaki Egyetem és az Eiken Chemical cég által közösen kidolgozott módszerrel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e Ebola-vírust vagy sem.

Megfizethető megoldás

Az új eljáráshoz “csupán egy kis, akkumulátorról működtetett melegítő szerkezetre van szükség, és az egész rendszer csak néhány tízezer jenbe (egy jen 2,3 forint) kerül, amit még a fejlődő országok is megengedhetnek maguknak” – mondta Jaszuda Dzsiro, a tesztet kifejlesztő egyetemi kutatócsoport vezetője kedden.

Az Ebola kimutatására jelenleg használt teszt lefuttatása egy-két órát vesz igénybe. Ennél nagyobb problémát jelent, hogy a teszthez a vérmintát többször fel kell melegíteni és le kell hűteni, ehhez pedig komolyabb orvosi műszerek, illetve folyamatos áramellátás szükséges. Ugyanakkor a mostani Ebola-járvány által sújtott országok – Guinea, Sierra Leone, Libéria és Nigéria – rendkívül szegények és nagyon elmaradott infrastruktúrával rendelkeznek, így számukra komoly kihívást jelent a hagyományos tesztek lefolytatásához szükséges környezet biztosítása.

A japán kutatásvezető szerint még nem érkezett kérés vagy kérdés a kutatócsoporthoz a teszttel kapcsolatban, de bármikor szívesen felajánlják a bevetésre kész rendszert.

Engedélyezték a kísérleti gyógyszereket is

A februárban Guineában kitört nyugat-afrikai Ebola-járványban már több mint 1500 ember vesztette életét és mintegy kétszer ennyien fertőződtek meg hivatalos adatok szerint, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) attól tart, hogy a közeljövőben a 20 ezret is meghaladhatja a betegek száma.

A WHO korábban kísérleti gyógyszerek bevetését is engedélyezte az egyre gyorsabban terjedő kór megfékezésére.
A rendkívül magas halálozási arányú vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik