Nagyvilág

Francia tinilányok mennek Szíriába, csatlakozni az iszlám harcosokhoz

Egy 16 éves lányt vettek őrizetbe a hétvégén a francia hatóságok a nizzai repülőtéren. A gyanú szerint dzsihadistának készült Szíriába. Nem ő volt az egyetlen.

A tinédzser lány Törökországba akart repülővel utazni a dél-franciaországi Nizza repülőteréről, de még felszállás előtt a francia belbiztonsági szolgálat emberei őrizetbe vették – jelentette be vasárnap Bernard Cazeneuve, Franciaország belügyminisztere. Az RFI beszámolója szerint a lányt egy lefátyolozott nő kísérte ki a repülőtérre, a csak oda szóló jegyét pedig egy 22 éves, csecsen származású férfi fizette ki.

A 16 éves lány gyanússá vált a Turkish Airlines munkatársai számára, akiknek azt állította, hogy a nagymamáját akarja meglátogatni Törökországban. Ezt nem hitték el, ezért jelentették az esetet a hatóságoknak. A belbiztonsági szolgálat nyomozói megkeresték a lány szüleit, akik közölték, hogy nem élnek rokonaik a Szíriával szomszédos országban. A lányt a repülőtéren vették őrizetbe.

Letartóztatták azt a férfit is, aki a lány repülőjegyét kifizette. Az RFI beszámolója szerint a csecsen férfit már ismerték a francia hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy dzsihadista harcosokat toboroz a szíriai harcokhoz. A lány szülei Cazeneuve elmondása szerint nem tudtak lányuk azon szándékáról, hogy csatlakozni akar a Szíriában harcoló iszlám fegyveresekhez – jelentette a Reuters.

Pár hét alatt ő volt a negyedik francia tinilány, akit amiatt vettek őrizetbe, mert Szíriába akart utazni vagy terrortámadásokat akart végrehajtani Franciaországban. Azután kerültek a hatóságok figyelmébe, hogy júniusban eltűnt egy 14 éves párizsi lány, aki a rendőrség gyanúja szerint Szíriába utazott, csatlakozni az iszlamista harcosokhoz.

Két hete egy 15 éves és egy 17 éves lányt vett őrizetbe az eltűntként kezelt lány ügyében nyomozó rendőrség, akiket két napig tartottak előzetes letartóztatásban, mielőtt hivatalosan is nyomozást indítottak ellenük, a France24 cikke szerint terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt. A beszámolók szerint a fiatalabb lány közösségi oldalakon keresztül kapcsolatban állt az eltűnt 14 évessel, és ő maga is azt tervezte, hogy Szíriába utazik, csatlakozni a dzsihádhoz, és az idősebb lánnyal terrortámadások végrehajtásáról beszélgettek.

Az előző héten pedig egy 14 éves lányt tartóztattak le a nyugat-franciaországi Quimperben, akit a helyi ügyészség közlése szerint azzal gyanúsítanak, hogy Szíriába akart utazni, ahol az iszlamista harcosok oldalán akart harcolni, és terrortámadásokat akart végrehajtani – írta az RFI. Őt szintén a júniusban eltűnt 14 éves lány utáni nyomozással összefüggésben vették őrizetbe.

A francia hatóságok becslése szerint több mint 900 francia állampolgár utazott Szíriába vagy tervezi, hogy a polgárháborús országba megy, csatlakozni az iszlamistákhoz. Egész Európából több ezren utaztak a közel-keleti országba harcolni a konfliktus 2011-es kirobbanása óta, és egyre nagyobb a félelem amiatt, hogy ezek a nyugati útlevelekkel rendelkező emberek visszatérhetnek, hogy európai célpontok ellen hajtsanak végre terrortámadásokat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik