Nagyvilág

Az orosz világ sokkos állapotban

Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko kézfogása legalább akkora vihart kavart a világsajtóban, mint Barack Obamáé Raul Castróval. Számos értelmezés is született a pár másodperces mozdulatsorból.

Ukrán médiaforrások kedden megerősítették, hogy Petro Porosenko ukrán elnöknek erősen megváltozott az arckifejezése, amikor kezet nyújtott Minszkben orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak a fehérorosz fővárosban zajló csúcstalálkozón, a közös fotózás előtt.

A legfeltűnőbb az volt, hogy Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét még mosolyogva üdvözölte az ukrán elnök. Orosz kollégájához fordulva azonban hirtelen elkomorodott az arca, és úgy nyújtott neki kezet, egyébként határozottan, egyenesen Putyin szemébe nézve. Ez láthatóan az orosz elnököt kissé zavarba ejtette, akinek a mosoly ráfagyott az arcára. A kézfogás után elfordította fejét, és félrehúzta a száját.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A közösségi portálok látogatói nagy számban kommentálták a két elnök kézfogását. A Twitter látogatói közül sokan nemtetszésüket fejezték ki oroszok és ukránok egyaránt.

A Korreszpondent című ukrán hírportál szemelgetett néhányat a felháborodott bejegyzések közül. “Porosenko kezet fogott Putyinnal. Valahol most dühöngenek a Jevromajdanosok”. “Az orosz világ atyja, Putyin kezet fogott a banderista junta vezérével, Porosenkóval. Az orosz világ sokkos állapotban.” “Porosenko kezet nyújtott Putyinnak. Ez három dolgot jelenthet: A: eladta Ukrajnát B: elárulta a választókat C: vége a háborúnak”. “Ez volt a legkisebb, leggyorsabb, leghidegebb, legvéresebb elnöki kézfogás, amit életemben láttam”.

Az első találkozás négyszemközt

Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko találkozója kedden este mintegy két órával az orosz- fehérorosz-kazah vámunió államfőinek és Porosenkónak az Európai Bizottság képviselőinek részvételével Minszkben zajló zajló plenáris tanácskozását követően kezdődött el. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik