Nagyvilág

Az oroszok nem akarnak háborúzni Ukrajnával

Az orosz lakosságnak csupán 5 százaléka támogatja a katonák Délkelet-Ukrajnába küldését - állapította meg az egyik orosz közvélemény-kutató intézet kedden közölt legfrissebb felmérése.

A Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) nevű orosz intézetnek a Kommerszant című orosz napilapban közölt kutatási adatai szerint a megkérdezettek többsége – 57 százalékuk – ugyanakkor azt gondolja, hogy Oroszországnak segíteni kell az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságokat. 26 százalékuk humanitárius segítségnyújtást javasol, 9 százalékuk szerint fegyverekkel kell támogatni a délkelet-ukrajnai térségben létrehozott, de el nem ismert szakadár Novorossziját. 8 százalékuk úgy vélte, hogy bármilyen békés eszközzel, katonai erő felhasználása nélkül kell segítséget nyújtani.

Grigorij Kertman, a FOM elemzője szerint mindez inkább a délkelet-ukrajnai lakosság, mint a két népköztársaság vezetői iránt érzett rokonszenvről tanúskodik. A megkérdezettek azzal érvelnek, hogy “nem szabad beavatkozni más ország belügyeibe. Maguk kiáltották ki az önállóságot, váljanak hát külön saját maguk”.

Az augusztus 16-án és 17-én folytatott telefonos megkérdezések során válaszolók többsége, 69 százaléka biztos abban, hogy Oroszország befolyásolja az ukrajnai eseményeket és csak 7 százalékuk gondolja azt, hogy túlzott az orosz ráhatás.

A FOM által megrendelt kikérdezés során 42 orosz közigazgatási terület 130 településén élő 1000 embert kérdeztek meg. 39 százalékuk úgy látja, hogy az egyoldalúan kikiáltott délkelet-ukrajnai népköztársaságok vezetői elérik céljukat. 6 százalékuk tartja úgy, hogy a donyecki és luhanszki szakadárok a fasizmus ellen küzdenek és csak 5 százalékuk biztos abban, hogy Novorosszija csatlakozni fog Oroszországhoz.

Az Izvesztyija című hatalomhoz közeli orosz napilapban kedden közült másik felmérést az Orosz Közvélemény Kutató Központ (VCIOM) készítette. Eszerint az Oroszországban megkérdezettek 72 százaléka szerint továbbra is romlik a helyzet Ukrajnában, és az ott zajló eseményeket 59 százalékuk tartja polgárháborúnak.

Az Oroszország 42 közigazgatási egységének 130 településén élő 1600 megkérdezett ember 15 százaléka népirtásnak és a békés lakosság elleni terrorcselekménynek tartja az ukrajnai történéseket. Többségük igen valószínűtlennek tartja a háborút Oroszország és Ukrajna között. 3 százalékuk vélte úgy, hogy amerikai provokációról és a Nyugat beavatkozásáról van szó Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik