Nagyvilág

Temetik a fekete fiút, akit rendőr lőtt le

Csendes emlékezést kért Michael Brown édesapja a jelenlévőktől. Hírességek és politikusok is megjelentek a szertartáson.

Hosszú sorokban vártak az emberek, hogy bejussanak Michael Brown temetésére egy baptista templomba. A fegyvertelen fekete tinédzsert több mint két hete egy rendőr lőtte le. Az eset tüntetésekbe és zavargásokba torkollt St. Louis városának főleg feketék lakta Ferguson negyedében, és Amerika-szerte ráirányította a figyelmet arra, hogy vajon minden esetben arányosan intézkednek-e az országban a rendőrök.

A család vasárnap közölte, hogy azt szeretné, ha csendben zajlana le a temetés, ahová ezreket vártak, köztük politikai és közösségi vezetőket is. Az elmúlt napokban visszafogottabbá váltak a tüntetések. A vasárnapi eseményen Michael Brown apja is felszólalt és kérte, hogy mindenki vegyen részt a temetésen. „Békét szeretnék, amikor a fiamat örök nyugalomra helyezik” – mondta.

Spike Lee rendező is megjelent a szertartáson, aki főleg az afro-amerikaiak sorsával foglalkozó filmjeiről vált ismertté, több Oscar-jelölést is kapott. A thestar.com szerint a búcsúztatásnak helyt adó 2500 férőhelyes templom pillanatok alatt megtelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik