Nagyvilág

Szíria – kiszabadult egy fogva tartott amerikai újságíró

Még 2012-ben rabolták el a férfit, amikor tovább akart utazni.

Katar közbenjárására szabadon engedték vasárnap Szíriában azt az amerikai újságírót, akit még 2012-ben raboltak el ismeretlenek egy törökországi településen, ahonnan a polgárháború sújtotta közel-keleti országba akart volna továbbutazni – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Lefejezés

A tájékoztatás szerint Peter Theo Curtist a túszejtők átadták az ENSZ egyik képviselőjének. Curtis elrablói június végén közzétettek egy videofelvételt, amelyben a magát bostoni újságíróként azonosító túsz – fogva tartásának körülményeiről szólva – azt mondta, mindene megvan, amire csak szüksége van.

Curtis szabadon engedésére néhány nappal azután került sor, hogy a Szíriában és Irakban is harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet megosztott a világgal egy videót egy másik amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről.

Az Üzenet Amerikának” című felvételen Foley kivégzője azt állítja, hogy a kezei között van egy másik amerikai újságíró, Steven Sotloff is, akinek az élete Barack Obama következő lépésének függvénye. Az amerikai elnök nemrég elrendelte az IÁ iraki állásai elleni légicsapásokat.

Curtis szabadon engedését John Kerry amerikai külügyminiszter is megerősítette, és egyúttal leszögezte: országa minden diplomáciai, hírszerzési és katonai eszközt felhasznál annak érdekében, hogy elérje a Szíriában fogva tartott többi amerikai túsz kiszabadulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik