Nagyvilág

Sérültjei is vannak az amerikai földrengésnek

Egy lakóparkban tűz ütött ki és komoly épületkárok is vannak az észak-kaliforniai Napában a hajnali 6-os erősségű földrengés után.

Az első twitteres beszámolók még csak kiborult szekrényekről, feldúlt konyhákról szóltak. Az SFGate portál ennél jóval nagyobb károkról is tudósít. A földmozgást utórengések is követték.

A napai kórház tele van zúzódásos, vágásos, agyrázkódásos sérültekkel. Az intézmény parkolójában egy sátrat is fel kellett állítani, percenként hoznak sebesülteket a mentők. Egy nő egy jeges zacskót szorítva a szeméhez jelentkezett ellátásra. „Rám esett a gardróbszekrény” – mondta.

 Getty Images / Justin Sullivan

A belváros járdáit beton- és üvegdarabok, téglák borítják, a parkoló autókra is jutott belőlük. Az egyik vendéglő padlóját is vastagon borítják a borosüvegek szilánkjai, de az étterem „szent grálja”, a nyolcvanezer dollár értékű minőségi bort tartalmazó polc a csodával határos módon épen maradt.

Utak és elektromos vezetékek sérültek, gázszivárgásokról, csőtörésekről is jöttek bejelentések. A Napa Valley Mobile Home Parkban vélhetően gázszivárgás miatt tört ki tűz, négy ház leégett. A tűzoltók munkáját a vízfőnyomócső sérülése is nehezítette, távolabbról kellett vizet hozni az oltáshoz. Az egyik mobil ház a rengés miatt lecsúszott az alapról, a bent lakók nehezen tudtak kijutni. „Félelmetes volt. Nagyon nagy szerencsénk volt, de elvesztettük a cicánkat, Cocot” – mondta egy ott lakó nő.

A napai rendőrség a Twitteren is jelezte, hogy összes emberük a földrengéssel összefüggésben lévő feladatot lát el és kérték, hogy csak akkor hívják a túlterhelt segélyvonalakat, ha emberélet van veszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik