Nagyvilág

Kivégezték a kínai terroristákat

A 8 elítélt között voltak a tavaly októberi Tiananmeni téri támadás felelősei.

Terrorizmus miatt elítélt nyolc embert végeztek ki a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm területen – jelentette vasárnap az állami média.

 A kivégzettek között van az a három férfi is, akit a tavaly októberi Tiananmen téri eset miatt ítéltek halálra. Október 28-án egy terepjáró a tömegbe hajtott, majd kigyulladt. Hárman benne égtek, két járókelő, köztük egy Fülöp-szigeteki turista meghalt, és negyvenen megsérültek. Az autóban a sofőrön kívül a felesége és az anyósa ült. A kínai hatóságok a történteket hivatalosan terrorcselekménynek minősítették, és ujgur szakadárokat tettek felelőssé érte.

A kínai központi tévé bemutatta vasárnap a kivégzetteket, nevükből ítélve mindnyájan a muzulmán ujgur kisebbséghez tartoznak. Vannak köztük olyanok, akiket rendőrőrsök elleni támadásokért, másokat pedig pokolgép készítéséért, gyilkosságért vagy gyújtogatásért ítéltek halálra. A híradásokban bejátszottak a Tiananmen téri merényletről készült felvételeket is, de nem közölték, hogy hol végezték ki a halálraítélteket.

A kínai hatóságok fogadkoztak, hogy keményen fel fognak lépni a hszincsiangi támadások elkövetői ellen, az idén ugyanis sok halálos áldozata volt a merényleteiknek. A hatóságok gyors intézkedéseket és szigorú büntetéseket helyeztek kilátásba, de ujgur emberi jogi csoportok arra figyelmeztettek, hogy a durva intézkedések még jobban el fogják idegeníteni az ujgurokat, és felkorbácsolják az indulatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik