Nagyvilág

Merénylettel válaszoltak a vérengzésre

Az iraki támadásokban összesen csaknem százan vesztették életüket.

Irakban két öngyilkos merénylő szombaton megölt legalább 17 embert, láthatóan válaszul arra, hogy síita terroristák előző nap vérengzést rendeztek egy szunnita mecsetben.

A hatóságok beszámolói szerint Bagdadban egy merénylő belevezette robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját a hírszerzés központjának a kapujába, s megölt 8-11 embert. Tikrít városban egy hasonlóan felszerelt katonai jármű, egy amerikai Humwee rohant bele kormánykatonák és síita milicisták gyűlésébe; ott kilencen vesztették életüket.

Pénteken Dijála tartomány egyik falujában síita milicisták törtek rá egy mecsetben imádkozó szunnita hívőkre, és agyonlőttek közülük 68-at és sokat megsebesítettek. A merényletek a kormányalakítási tárgyalások kellős közepén történtek, amelyeknek az egyik fő célja a hatalom megosztása a felekezetek között, és kihúzni ezzel a talajt a vallási szélsőségesek, így a gyorsan előretörő Iszlám Állam alól. A szinte reménytelenül nehéz feladat megoldása Haider al-Ábádi kormányalakítással megbízott síita politikusra vár.

A merényletre válaszul két fontos szunnita politikai tömörülés felfüggesztette a részvételét a tárgyalásokban, amíg a tetteseket el nem fogják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik