Nagyvilág

Izrael lemondott Gáza lefegyverzéséről

Megállapodott a palesztinokkal Izrael a Gázai övezet újjáépítéséről – idézi az MTI Asráf al-Adzsrámit, Mahmúd Abbász palesztin elnök bizalmasát, aki erről egy rádióinterjúban beszélt.

Al-Adzsrámi szerint Izrael a kairói tűzszüneti tárgyalásokon lemondott Gáza lefegyverzéséről, ami eddig legfontosabb követelése volt, ehelyett megelégedett a határon bejutó áruk nemzetközi ellenőrzésével és újabb fegyverek bekerülésének megakadályozásával. Több ponton elvi egyezség született, ami lehetővé tette a tűzszüneti megállapodáshoz vezető tárgyalás folytatását – mondta al-Adzsrámi.

Az elnök bizalmasa szerint egyetértés van az övezet újjáépítésének, a blokád feloldásának, az áramszolgáltatási gondok megoldásának, az építőanyagok bevitelének és a halászati övezet kiterjesztésének kérdésében, későbbre halasztották viszont a légi és tengeri kikötő ügyének, a határ menti biztonsági övezet nagyságának és az izraeli katonák holtteste kiadásának ügyét.

„Senki nem tudja elvenni a Hamasztól és a gázai palesztin szervezetektől a fegyvereiket, mert azt mondják, hogy azok a megszállással szembeni ellenállást szolgálják. A megszállás viszont folytatódik” – hangoztatta Adzsrámi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik