Nagyvilág

Harc indult Tikrítért

Hadműveletet indított az iraki hadsereg az észak-iraki Kirkuknál, hogy visszafoglalja Tikrít várost az iszlamista fegyveresektől.

Nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó szemtanúk beszámolója szerint kedd reggel harcok robbantak ki Tikrít délnyugati külvárosában és a város környékén. Sebesültekről egyelőre nem érkezett jelentés – írja az MTI.

A katonai forrás szerint a Tikrít visszafoglalásáért indított hadműveletben az iraki hadsereg és síita milíciák vesznek részt, az iraki hadsereg helikoptereinek támogatása mellett. A magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges fegyveres szervezet június elején foglalta el Tikrítet és a szintén az ország északi részén fekvő Moszult. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden bejelentette, hogy nagyszabású humanitárius segélyműveletet indít az iraki harcok elől menekültek megsegítésére. Az akció keretében az első lépésben négy nap alatt légi úton sátrakat és más felszereléseket szállítanak a jordániai Akabából az iraki Erbílbe. A rákövetkező tíz nap folyamán Törökországból és Jordániából teherautókat indítanak útnak újabb szállítmányokkal, Dubajból pedig hajóval küldenek segélyt a térségbe.

“Ez egy nagyon, nagyon jelentős segélyszállítmány, bizonyosan az egyik legnagyobb, amelyre vissza tudok emlékezni” – mondta újságíróknak Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője.

Az ENSZ-ügynökség becslése szerint idén összesen 1,2 millióan menekültek el a harcok elől otthonaikból Irakban. Több százezren menekültek el az Iszlám Állam vérengzése elől. A szervezet június óta kiterjedt területeket vont ellenőrzése alá az ország északi és nyugati részén. A jazidi kisebbségnek – egy kurd vallási közösségnek – eddig mintegy 11 ezer tagja keresett menedéket a polgárháború dúlta szomszédos Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik