Nagyvilág

Ukrán menekülőket szállító konvojt támadtak meg

Sokan meghaltak, amikor rakéta-sorozatvetőből kilőtt lövedékkel eltaláltak hétfőn egy járműoszlopot. Az ukrán hadsereg a szakadárokat, a szakadárok az ukrán kormányerőket vádolja.

“Aknavetőkkel és Grad rakéta-sorozatvetővel lőttek rá a szakadárok Hrjascsuvate és Novoszvitlivka településekről azokra a menekültekre, akiket onnan szállítottunk el az ott folyó heves harcok miatt. Sokan meghaltak, bennégtek a járművekben, mert nem volt idejük kimenekülni” – mondta Anatolij Prosin, a “terrorellenes” erőköz tartozó Pivnyics (Észak) nevű katonai alakulat parancsnokságának szóvivője az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak. Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudta megmondani.

Maguk bombáztak volna?

Egy oroszbarát hírportál azt írta, hogy a szakadárok és az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel hevesen lőtte egymást abban a térségben, ahol a járműoszlop haladt.

Andrij Purgin, a donyecki szakadárok “népköztársaságának miniszterelnök-helyettese” tagadta, hogy a szeparatisták lőttek volna rá a konvojra. Szerinte az ukrán kormányerők maguk bombázták az utat, és azt állította, hogy az ottani szakadároknak nincs is Grad rakéta-sorozatvetőjük.

Hol vannak a kamionok?

Közben a “Donyecki Népköztársaság” hétfőn kiadott közleményében arról számolt be, hogy háromautónyi orosz segélyszállítmány megérkezett Donyeck városába.

Anatolij Makarenko, az ukrán határőrség parancsnoka ezzel szemben viszont Facebook-oldalán azt közölte, hogy az orosz segélyszállítmányt még át sem engedték az ukrán határon.

“Hétfőre várjuk a nemzetközi vöröskereszt képviselőit, hogy elvégezzék a szükséges vámeljárást, átvizsgálják a szállítmányt, és kitöltsék a szállítmányokmányokat” – írta. Hozzátette, hogy az izverinei határt nem egyszerre, hanem harmincasával fogják a kamionok átlépni “csakis a vöröskereszt képviselőinek kíséretében és csakis minden szükséges határőrségi és vámeljárás elvégzése után”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik