Nagyvilág

Coelho népe fellélegezhet

Visszakozott. Egyelőre nem reformál.

Lemondott a portugál kormány a gyors nyugdíjreformról. Miután az alkotmánybíróság elvetette a nyugdíj megadóztatásának lehetőségét Pedro Passos Coelho miniszterelnök közölte: eddigi terveivel ellentétben a kormány nem tesz új javaslatokat a társadalombiztosítás reformjára a következő választások előtt.

A kormányfő azt mondta: az országnak szüksége van a reformra e téren, ezért az lenne a jó megoldás, ha a kormánypártok az ellenzékkel tárgyalóasztalhoz ülnének, és javaslatokat dolgoznának ki, amelyeket a választást követő időszakban ültethetnének át a gyakorlatba.

Az alkotmánybíróság előzőleg jelentette be, hogy a generációk közti egyenlőség követelményével ellentétesnek tartja azt a tervet, hogy sújtsák 2-3,5 százalék adóval a havi 1000 eurót meghaladó közalkalmazotti nyugdíjakat. 

A portugáliai megszorító intézkedéseket még az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2011-ben megkötött, 78 milliárd eurós készenléti hitelkeretről szóló megállapodás alapján fogadták el. A kormány már korábban egyértelművé tette, hogy az alkotmánybíróság elutasító döntése megnehezíti a vállalt hiánycélok teljesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik