Nagyvilág

A melegek örökbefogadásáról voksolnak a portugálok

meleg pár (meleg pár)
meleg pár (meleg pár)

Megszavazta pénteken a portugál parlament, hogy népszavazáson dőljön el az azonos nemű párok örökbefogadási joga.

Portugáliában 2010-ben hagyták jóvá a melegházasságot engedélyező törvényt, de a jogszabály kizárja a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét. A mediterrán ország törvényhozása ugyanakkor tavaly májusban első olvasatban elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné az azonos nemű házastársak számára, hogy adoptálják partnerük gyerekeit.

A melegeknek korlátozott örökbefogadási jogot biztosító kezdeményezésről a végső szavazást azonban októberben elhalasztotta a törvényhozás.

A 230 tagú parlamentben a kormányzó jobbközép Szociáldemokrata Pártnak (PSD) – 103 igen szavazattal, 92 nem ellenében – pénteken sikerült keresztülvinnie, hogy referendumot írjanak ki a kormánykoalíciót is megosztó kérdésben. A Pedro Passos Coelho vezette kormányzó párt koalíciós partnerének, a konzervatív Demokratikus és Szociális Központnak (CDS-PP) 24 képviselője tartózkodott a voksoláson.

Az ellenzék azzal vádolja a szociáldemokratákat, hogy a szóban forgó népszavazással csak megpróbálja elterelni a figyelmet az ország gazdasági problémáiról. A referendum megtartásáról az alkotmánybíróság, illetve a portugál államfő mondja ki a végső szót. Döntésük két hónapon belül várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik