Nagyvilág

A németek Hillary Clintont hallgatták le

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) lehallgatta a volt amerikai külügyminiszter telefonját, legalább egyszer - jelentette több német sajtóorgánum.

A Süddeutsche Zeitung, valamint két regionális közszolgálati műsorszóró társaság közös értesülése szerint Hillary Clinton lehallgatásáról dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a BND egy júliusban letartóztatott munkatársa átadott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az amerikaiaknak kémkedő német hírszerző – Markus R.  – a vallomása szerint az utóbbi két évben legkevesebb 218 dokumentumot juttatott el a CIA-nak.   

Washington fel is használta az adatokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos adatgyűjtő programjairól Berlinnel folytatott vitájában, azzal válaszolva az NSA tevékenységét kifogásoló német megjegyzésekre, hogy a BND is kémkedik Washington ellen. Berlin azonban azt állítja, hogy a BND nem figyelte meg rendszeresen és célzottan az amerikai kormányzat tevékenységét és tagjainak kommunikációját.

Hillary Clintonnak csupán egy telefonbeszélgetését hallgatták le, azt is véletlenül – érvel a német fél. Az pedig hiba volt, hogy a politikus külügyminisztersége idején (2009-2013) rögzített beszélgetést nem semmisítették meg, hanem eltárolták – teszik hozzá. Ugyanakkor nem Hillary Clinton volt az egyetlen, akit a BND lehallgatott  A német hírszerzők más amerikai politikusokat, és más baráti, szövetséges országok politikusait is lehallgatták.

Markus R. a BND munkáját meghatározó alapdokumentumot is lemásolta és eljuttatta a CIA-nak. Ez A szövetségi kormány megbízási profilja (APB) című anyag, amely arról szól, hogy a kormány irányítása alatt működő BND-nek mely országok ellen kell kémkednie, milyen témákkal kell foglalkoznia. A 2009-es dokumentum jelenleg is hatályos. Az Egyesült Államok nem szerepel a dokumentumban, de a minap felkerült a listára egy NATO-tagország.

Az NSA-tól tavaly kiszivárogtatott anyagok alapján a berlini kormányzati negyedben álló amerikai nagykövetségen a környék digitális kommunikációját – például a mobiltelefonon folytatott beszélgetéseket – megfigyelő központot üzemeltettek. Lehallgatták a korábbi (Gerhard Schröder) és a jelenlegi (Angela Merkel) német kancellárt is. Egyedül Merkelről több mint 300 jelentés készülhetett az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok tartalmát ismerő sajtóorgánumok beszámolói szerint.

A Snowden-féle leleplezések feszültséget keltettek Berlin és Washington kapcsolatában. Tovább terhelte a viszonyt, hogy július elején lebukott Markus R., és a védelmi minisztérium egy munkatársa ellen is felmerült a gyanú, hogy a CIA-nek kémkedik. A német kormány válaszlépésként kiutasította az országból a CIA berlini állomásvezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik