Nagyvilág

Három évet kapott Snowden az oroszoktól

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus Moszkvában maradhat.

Edward Snowden három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott az orosz hatóságoktól – jelentette be csütörtökön Moszkvában ügyvédje, Anatolij Kucserena.

Snowden szabadon mozoghat Oroszországban és külföldre is utazhat, de legfeljebb három hónapra. “Van munkája, és szerény életvitelt folytat” – hangsúlyozta az ügyvéd. A szakmájában dolgozik, egyebek közt számítógépes technológiával foglalkozik – mondta. Fizetéséből és a számlájára befolyó magánadományokból él – tette hozzá. Az amerikai informatikus szorgalmasan tanul oroszul – írja az MTI. 

“Az én ötletem volt, hogy tartózkodási engedélyt kérjen, mert az ideiglenes menedékjogot évente meg kell hosszabbítani” – mondta az ügyvéd. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt a három év letelte után meg lehet hosszabbítani. Snowden ötévi oroszországi tartózkodás után orosz állampolgárságért folyamodhat, ha akar.

Snowden tavaly egy évre szóló ideiglenes menedékjogot kapott az orosz hatóságoktól, amely augusztus 1-jén lejárt. Ügyvédje elmondta, hogy az Egyesült Államok nem küldött hivatalos kérelmet Moszkvának Snowden kiadása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik