Nagyvilág

Valóban segélyszállítmány volt az orosz kamionokon

Oroszországban, a rosztovi területen lévő "Donyeck" határátkelőnél ellenőrzik az ukrán határőrök a Moszkva által Kelet-Ukrajnának szánt segélyszállítmányt. A képek alapján tényleg segélyszállítmány van a kamionokon és nem fegyver.

Az ukrán államfő utasítására vizsgálják át az orosz oldalon a csaknem 300 kamionból álló konvojt. Az ukrán határőrök és vámtisztek már megérkeztek az orosz átkelőhöz, amely Ukrajnában a szakadárok ellenőrzése alatt álló Izvarine határátkelővel van szemben.

A rakomány átvizsgálását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek jelenlétében végzik. A szállítmány fogadója a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely vállalta a segély célba juttatását – közölte pénteken az ukrán határőrszolgálat.


Fotó: Europress Fotóügynökség 

Egyelőre ismeretlen, milyen útvonalon halad majd a szállítmány ukrán területen.

Korábban a The Guardian és a The Telegraph szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy  orosz katonai járművek törtek be Ukrajnába. Míg a segélyszállító konvoj a határon vesztegelt, orosz páncélozott személyszállító és más katonai járművek lépték át csütörtök este az ukrán határt – állították.

A két brit lap internetes kiadásában arról számolt be, hogy a sötétség beálltával 23 páncélozott személyszállító katonai jármű, továbbá néhány üzemanyag-szállító és más teherautó lépte át az ukrán határt. Sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik