Nagyvilág

Izrael áttételesen elfogadta a melegházasságot

Bár az azonos neműek házasságkötését nem engedélyezik, de elfogadták a zsidó származásúak meleg házastársainak is a bevándorlást.

Gideon Szaár belügyminiszter utasította a bevándorlási hatóságokat, hogy ne tegyenek különbséget az azonos és a különnemű házaspárok között.

A legfelsőbb bírósággal fenyegetőztek

Az izraeli törvények szerint állampolgárság illeti meg az Izraelbe bevándorló zsidókat és nem zsidó közeli hozzátartozóikat. Ám mint Nicole Maor bevándorlási ügyekre szakosodott izraeli ügyvéd megjegyzi, az utóbbi években néhány esetben zsidók nem zsidó azonos nemű házastársát csak azután honosítottak Izraelben, hogy az érintettek azzal fenyegetőztek, a legfelsőbb bírósághoz fordulnak.

“Izrael kapui mostantól, az életmódon alapuló megkülönböztetéstől mentesen, nyitva állnak minden zsidó és a családja előtt” – hangoztatta közleményében a belügyminiszter.

Toleránsasan kezelik a melegeket

Izrael ugyan nem engedélyezi az országban az azonos neműek házasságkötését, ugyanakkor elismeri a külföldön törvényesen kötött melegházasságokat, s általában is toleráns a homoszexuálisok iránt, a melegek jogainak terén úttörőnek számít.

A legfelsőbb bíróság a meleg párokra is kiterjesztette a családjogi törvények hatályát, beleértve az örökösödési és túlélő hozzátartozói ellátásra vonatkozó jogokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik