Nagyvilág

Megtiltotta Kijev az orosz segélykonvoj belépését

Ukrajna attól tart, nem segélyek vannak az Ukrajna felé elindult fehér kamionokon, hanem beszivárgó egységek, előkészíteni az orosz katonai megszállást.

Az ukrán vezetés bejelentette, hogy nem engedik át a határon azt a 280 orosz kamiont, amelyek Moszkva közlése szerint humanitárius segélyt szállítanak a Ukrajna keleti részén élő emberek számára, mert nem tudni, mi van bennük – jelentette az AP amerikai hírügynökség. Az ukrajnai Vöröskereszt szintén nem tudja, hogy milyen szállítmányt visznek a fehér kamionok, mert még nem volt lehetőségük megvizsgálni azokat – közölte a szervezet szóvivője.

Putyin egy nappal korábban jelentette be, hogy a Nemzetközi Vöröskereszttel együttműködve humanitárius segélyszállítmányt köldenek Ukrajnába. A segélyszervezet azonban a kamionok elindulása után közölte, hogy csak elvben egyeztek meg Moszkvával az együttműködésben, de egyelőre még nem részesei az akciónak.

Az orosz “fehér kamionos konvoj” – humanitárius segély vagy inváziós egység?
Fotó:Europress

Az ukrán vezetés közölte, hogy semmilyen körülmények között nem engedik be az ország területére az orosz teherautókat. A szállítmányt a határon a Vöröskereszt munkatársainak kell átpakolnia az orosz kamionokból ukrán járművekre, Kijev csak így fogadja a segélyt – közölte az ukrán elnök egyik munkatársa. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: az orosz teherautók nem fogják átlépni a határt, ahova az eddigi hírek szerint pár nap múlva érkeznek meg.

Ukrajna, az Egyesült Államok és az EU is attól tart, hogy az orosz szállítmány egy orosz inváziót készíthet elő. Kijev arra figyelmeztetett, hogy minden olyan orosz lépést, amiről előzetesen nem egyeztettek, inváziónak fognak tekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik