Nagyvilág

A Vöröskereszt koordinálna az oroszok helyett

Mindenki attól tart, hogy Putyinék humanitárius misszió ürügyén nyomulnának be Ukrajnába – írja az MTI. A Nemzetközi Vöröskereszt bejelentette, hogy kész a kelet-ukrajnai lakosság megsegítését koordinálni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kész tényként közölte José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, hogy segélyszállító konvojt indítanak Kelet-Ukrajnába a vöröskereszttel együttműködve. Barroso óva intette Oroszországot attól, hogy humanitárius ürüggyel egyoldalú katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajna területén.

A Vöröskereszt illetékes vezetője azt közölte, hogy az ukrán és az orosz féllel is tárgyaltak és mindkettejük tudomására hozták, hogy a segítségnyújtás csak a Nemzetközi Vöröskereszt alapelveinek megfelelően, független és pártatlan módon történhet meg. Az orosz hatóságoknak részletes tájékoztatást kell adniuk arról, hogy milyen és mennyi segélyt terveznek eljuttatni a lakosságnak, de ez még nem történt meg.

Kelet-Ukrajna több városában súlyos humanitárius helyzet alakult ki, sok ezren vannak víz, áram és orvosi ellátás nélkül.

Donyeckiek várják a bombázások végét egy óvóhelyen. AFP / Alekszander Ermocsenko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik