Nagyvilág

Humanitárius szervezetek törnék át gázai blokádot

Még idén több hajóból álló flottillával kísérli meg áttörni az izraeli tengeri blokádot Gázánál egy emberi jogvédő szervezetekből álló koalíció. 2010-ben kilenc török aktivista vesztette életét egy hasonló akcióban.

A Freedom Flotilla Coalition nevű csoportosulás kedden egy isztambuli sajtóértekezleten bejelentette: az akcióval a palesztin emberek iránti világméretű szolidaritást akarják kifejezni. A kezdeményezéssel a palesztinok azon jogát támogatják, hogy a gázai kikötőből tengeri szállítmányokat indíthassanak és fogadhassanak – jelentette ki a csoport. Nem közölték, hogy pontosan mikorra várható az akció, illetve hány hajó vesz részt benne.

Izrael 2007-ben vette blokád alá a gázai övezetet, a zsidó állam indoklása szerint azért, hogy megakadályozza a fegyverek becsempészését a térségbe.

A jogvédő koalíció 2010-ben és 2011-ben is szervezett flottillát a gázai térségbe. A 2010-es akció során izraeli kommandósok megrohamozták a hajóraj még nemzetközi vizeken haladó, Mavi Marmara nevű vezérhajóját. Az aktivisták ellenálltak, s a kommandósok nyolc török és egy török-amerikai állampolgárt megöltek. A fegyveres akció heves nemzetközi bírálatokat váltott ki, és elmérgesítette Izrael viszonyát egykori szövetségesével, Törökországgal. 2011-ben az újabb akció békésebb véget ért: az izraeli haditengerészet még nemzetközi vizeken feltartóztatta a Gázai övezet felé tartó, 2 hajóból álló flottillát, majd a hajókat az izraeli Asdod kikötőjébe kísérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik