Nagyvilág

Gáza: újabb tűzszünet jöhet

Ellentmondásos információk keringenek a sajtóban arról, hogy elfogadták-e vagy csak tanulmányozzák az egyiptomi javaslatot.

A Kairóban tárgyaló palesztin küldöttség elfogadta az újabb 72 órás izraeli-palesztin tűzszünetre vonatkozó egyiptomi javaslatot – adták hírül vasárnap palesztin forrásokra hivatkozva egyiptomi tájékoztatási eszközök.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri viszont az AFP hírügynökségnek nyilatkozva csak az egyiptomi javaslat “tanulmányozásáról” beszélt, hozzátéve, hogy döntésük “az izraeli álláspont komolyságától” függ. Izrael pénteken hazahívta küldötteit Kairóból, miután a Hamász az előző tűzszünet lejártával felújította a rakétatámadásokat, amire azután az izraeli fél is válaszolt.

Egy izraeli illetékes vasárnap nem zárta ki, hogy az izraeli delegáció még vasárnap este vagy hétfőn visszatér Kairóba, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök a védelmi kabinet tel-avivi ülésén megismételte, hogy “rakétatűz alatt” szó sem lehet újabb tárgyalásokról.

A Kairóban tartózkodó palesztin küldöttség vasárnap az egyiptomi hírszerzés illetékeseivel találkozott. Palesztin források az egyiptomi fővárosban annyit közöltek a kilátásokról, hogy az egyiptomi javaslatra “még nem érkezett izraeli válasz”. Az egyik palesztin tárgyaló megfogalmazása szerint “egy megállapodásért vagyunk itt, és nem lehet megállapodás tárgyalások nélkül, ezért fogadtuk el a javaslatot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik