Nagyvilág

Ebola: meghalt a spanyol misszionárius

Kedd reggel hunyt el az a férfi, aki Afrikában fertőződött meg a vírussal - jelentették be a spanyol egészségügyi hatóságok. A WHO közben jóváhagyta, hogy nem engedélyezett, kísérleti gyógyszereket alkalmazzanak az ebolás betegeknél.

“Miguel Pajarest reggel 9 óra 28 perckor érte a halál” – tudatta a madridi III. Károly Kórház szóvivője.

A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg. A férfi misszionáriusként dolgozott az afrikai országban.

A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint a férfi a hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel. A kórház ezt nem erősítette meg.


Fotó: MTI/EPA/Emilio Naranjo

Négy napja szállították Spanyolországba

Csütörtökön egy katonai gép fedélzetén szállították a misszionáriust Spanyolországba, egy madridi kórház fertőző osztályára. A beteg állapotáról akkor azt mondták az egészségügyi illetékesek, hogy stabil.   

Miguel Pajares Martín volt az első megfertőződött és hazatelepített európai. A Pajarest vivő gépen utazott egy másik spanyol állampolgárságú misszionárius, Juliana Bohi is, aki ugyanabban a libériai kórházban dolgozott, mint Miguel Pajares Martín. Az ő esetében azonban akkor még nem igazolódott a fertőzés, de azt mondták, újra elvégzik nála a vizsgálatot.

Engedélyezték a kísérleti gyógyszerek alkalmazását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etikai bizottsága közben kedden jóváhagyta a nem engedélyezett, kísérleti Ebola-gyógyszerek alkalmazását – olvasható a szervezet által kiadott sajtóközleményben.

A WHO szakértőinek állásfoglalása szerint járvány és “bizonyos feltételek teljesülése esetén” etikus az olyan, egyelőre nem engedélyezett gyógymódok lehetséges kezelésként vagy megelőzésként való alkalmazása, amelyek hatékonysága és mellékhatásai egyelőre nem ismertek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik