Nagyvilág

Kurd harcosok a Nyugat hősei Irakban

Az Egyesült Államok már fegyvereket szállít az Iszlám ellen harcoló alakulatoknak. Olaszország is minél előbb támogatást nyújtana nekik.

Az Egyesült Államok megkezdte az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport ellen harcoló iraki kurd erők közvetlen felfegyverzését – közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők. Washington korábban kitartott azon álláspontja mellett, hogy kizárólag a bagdadi kormánynak szállít fegyvereket, az IÁ azonban az utóbbi hetekben súlyos csapásokat mért a kurd önvédelmi erők, a pesmergák állásaira.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen fegyverekről van szó, a név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékesek még azt sem árulták el, melyik kormányügynökség felelős a fegyverszállításokért, egyikük mindössze annyit mondott, hogy nem a védelmi minisztérium. Annyi bizonyos, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az utóbbi évtizedekben több hasonló felfegyverzési programot is végrehajtott titokban.

Sürget az idő, nő az aggodalom

Az intézkedés rávilágít az amerikai vezetőknek az Irakban előrenyomuló Iszlám Állammal kapcsolatos növekvő aggodalmára, s hűen tükrözi a kormánynak azt a meggyőződését, hogy az irakiaknak maguknak kell megtenniük a szükséges lépéseket biztonsági problémáik megoldása érdekében. Az egyik tisztségviselő elmondta: a kormányzat is közel áll ahhoz, hogy jóváhagyja a Pentagonnak a kurdok felfegyverzésére vonatkozó terveit.


Fotó: Europress Fotóügynökség 

Az Ausztráliában tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter eközben sydneyi sajtótájékoztatóján nyugalomra szólította fel az irakiakat, és a több mint három hónapja húzódó kormányalakítást övező belpolitikai válsággal kapcsolatban kijelentette, hogy egyik politikai csoportnak sem lenne szabad erőt alkalmaznia.

Az olaszok is Irakra tekintenének

Az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának összehívását kérte Federica Mogherini olasz külügyminiszter hétfőn Catherine Ashtontól az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjétől az Irakban, valamint a Gázai-övezetben és Líbiában kialakult helyzet politikai rendezése érdekében. Federica Mogherini az olasz közszolgálati rádióban jelentette be, hogy levelet írt Catherine Ashtonnak, amelyben a külügyminiszteri tanács összehívását kezdeményezte.

A Külügyek Tanácsának témája Irak, a Gázai-övezet és Líbia lenne – hangsúlyozta Federica Mogherini, akit a római kormány július végén az Európai Bizottság következő kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, vagyis Ashton utódjának jelölt. Jelenleg Olaszország tölti be az EU félévente változó elnökségének tisztségét.

“Megoldást kell találni”

“Irakban politikai megoldást kell találni, új regionális egyensúly kialakításával az egész közel-keleti térségben” – fogalmazott az olasz külügyminiszter. Hozzátette: Irak stabilizálásában Törökország, Irán, Szaúd-Arábia nyújthat segítséget.

A Külügyek Tanácsa, amelynek Catherine Ashton az elnöki tisztségét is betölti, határozza meg és hajtja végre az EU kül- és biztonságpolitikáját, amely érinti a kereskedelmet, a fejlesztési együttműködést és a humanitárius segítségnyújtást is. A tanács ülésein a külügyminiszterek mellett a védelmi és a kereskedelmi, gazdasági tárcák vezetői is részt vehetnek.

Az olaszok is a kurdokban bíznak

Federica Mogherini kijelentette: meg kell állítani az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) csapatait. Ezért Olaszország beavatkozást mérlegel Irak északi részén. Federica Mogherini úgy fogalmazott, nem a szó szoros értelmében vett katonai beavatkozás lenne, hanem “az iraki Kurdisztán autonóm kormánya katonai fellépésének támogatása”. Ezen kívül az Olaszország kezdeményezte fellépés érintené a civil lakosság segítését, valamint humanituárius folyosók megnyitását is.

Az olasz külügyminiszter elmondta, hogy Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter nemzetközi konzultációba kezdett. Federica Mogherini vasárnap közölte, hogy telefonon tárgyalt Maszúd Barzánival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével¸ aki nemcsak a polgári lakosság megsegítésében kérte Olaszország segítségét. “A nemzetközi közösség teljes mozgósítására van szükség” – hangoztatta Mogherini.

Korábban az olasz külügyminisztérium aggodalmának adott hangot az iraki keresztény lakosságot ért üldöztetés és bűncselekmények miatt. A tárca jelezte: támogatja Barack Obama amerikai elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok légi csapásokat mér az Iszlám Állam harcosainak állásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik