Nagyvilág

Iszlám állam

Az ISIS (Islamic State of Iraq and the Syria, azaz az Iraki és Szíriai Iszlám Állam) az al-Káida iraki fiókszervezetéből lett a világ jelenleg legnagyobb és legszervezettebb terrorhálózata.

Harcias propagandájuk, minden képzeletet felülmúló kegyetlenségük és ragaszkodásuk a középkori Iszlám Államhoz, a Kalifátushoz való visszatéréshez, a forradalmakban csalódott fiatal muszlimok ezreit szólítja meg. Már az egész világról csatlakoznak hozzájuk harcosok.

Vezetőjük Abu Bakr Ál Bágdádi ez év június 29-én kikiáltotta a Kalifátust, az ISIS felvette az Iszlám Állam (Khilafa) nevet, míg Ál Bágdádi Ibrahim kalifaként nevezteti magát. A címei között pedig szerepel az Emír el Muminin (A hívők vezére), ezzel Ál Bágdádi jogot formál a teljes muszlim világ irányítására.

Ál Bágdái első nyilvános szereplése

A szervezet jelentős olajmezőket ellenőriz, csakúgy, mint a térség vízellátását. A menekülő iraki hadsereg rengeteg felszerelése, többek között jelentős nehéztüzérség került a kezükre.

Kegyetlenkedéseik nyilvánosak és mindenki előtt ismertek. A rögtönítélő bíróságaik bevett büntetési formái a keresztrefeszítés, a kövezés, a csonkítás vagy a lefejezés – a legenyhébb büntetés a korbácsolás. A kivégzettek holtestét előszeretettel teszik közszemlére a városok, falvak közterületein vagy az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik