Nagyvilág

Ennyi volt a tűzszünet

Véget ért a három napos tűzszünet Izrael és a Hamász között, folytatódtak a harcok a Gázai övezetben – tudósít az AP hírügynökség.

Újrakezdődtek a rakétatámadások Gázából, amire Izrael légicsapás-sorozattal válaszolt. Ezek nagy része lakatlan területre zuhant, de egy gázavárosi mecset közelében egy tízéves gyermek a támadás áldozatául esett, másik öt kiskorú pedig megsebesült. A gázai támadások következtében két izraeli katona sérült meg.

Gázából pénteken 33 rakétát lőttek ki. Ebből hármat elhárítottak, négy Gázában csapódott be, huszonhat viszont elérte Izraelt.

 Palesztinok menekülnek otthonukból Gázában, miután Izrael újraindította a légicsapásokat. Fotó: Getty Images / Anadolu Agency

A Hamász illetékesei azt üzenték, hogy nyitottak a tárgyalások folytatására, de Izrael csak úgy hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, ha beszüntetik az ellene zajló rakétatámadásokat.

A Hamász azt akarja elérni, hogy Izrael nyissa meg az övezet határait, melyek hét év óta teljesen le vannak zárva, Egyiptom felől is. Izrael erre akkor hajlandó, ha az iszlám milicisták megszabadulnak fegyvereiktől, a Hamász viszont ezt a feltételt nem fogadja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik