Nagyvilág

Latin-Amerika járhat jól az oroszok ellenszankcióival

Az orosz gazdaságot viszont hátrányosan érintheti az élelmiszerimport korlátozása.

Szerdán Vlagyimir Putyin aláírta a mezőgazdasági termények importjának korlátozására vonatkozó rendeletet. Nem vesznek árut azoktól az országoktól, amelyek az ukrán válság miatt szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Az orosz élelmiszer-egészségügyi felügyelet egyik tisztségviselője kijelentette, hogy az Egyesült Államokból minden mezőgazdasági termék behozatalát megtiltják – tudósít az MTI. Úgy tudni, Oroszország bekérette Brazília, Chile, Ecuador és Argentína diplomatáit, hogy tárgyaljanak az élelmiszer-szállítások növeléséről.

Az Amerikai Egyesült Államok szerint az amerikai agrártermékek importjának korlátozása csak növeli Oroszország nemzetközi elszigeteltségét. Amerikából tavaly 300 milliárd forint értékben szállítottak élelmiszert és más mezőgazdasági termékeket Oroszországba. A Fehér Ház szóvivője szerint a megtorló intézkedések Oroszország gazdaságának okoznak kárt. Idézte az orosz központi bankot, amely maga is úgy nyilatkozott, hogy az élelmiszerimportra kivetett tilalmak az orosz inflációt gyorsítják és az oroszok vásárlóerejét csökkentik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik