Nagyvilág

Meglehet az Ebola gyógymódja

A kísérleti fázisban lévő Zmapp nevű Ebola-gyógyszert már tesztelik az amerikai betegeken.

Bár még nincs ismert ellenszere az afrikai Ebola-vírusnak, de elképzelhető, hogy a gyógymód már úton van – számolt be róla ma reggel a Vice magazin.

A cikk szerint azt a két amerikai humanitárius munkást, akik megfertőződtek a vírussal Libériában olyan kísérleti fázisban lévő és emberen sosem tesztelt szérummal kezelik, mely reményt jelenthet Afrika fertőzöttjei számára – a szérum ugyanis úgy tűnik, működik.

A megfertőzött humanitárius munkásoknak, Dr. Kent Brantlynek és Nancy Writebolnak már Libériában megkezdték a szérummal való kezelését.


 Kent Brantly orvosi ösztöndíjasként dolgozott Libériában
(Fotó: Europress)

Brantlynek, akinek az állapota súlyosan romlott, csütörtökön kezdték meg a kezelését, kilenc nappal az után, hogy elkapta a betegséget. Bár súlyos légzési problémáktól szenvedett és orvosainak azt mondta „úgy gondolom, hogy meg fogok halni”, a gyógyszertől állapota rohamosan javulni kezdett, segítséggel már járni is képes.

Mind Brantlyt, mind Writebolt jelenleg az Egyesült Államokban kezelik az Emory Egyetemi Kórhában Atlantában.

A szérumot, amit kaptak, „Zmapp”-nak nevezik a fejlesztő cég, a Mapp Biopharmaceuticals után. A vállalat évek óta dolgozik az Ebola-vírus ellenszerének kifejlesztésén, jelenleg úgy tűnik, hogy a Zmapp januárra piacra is kerülhet.

A gyógyszer úgynevezett „emberesített” monoklonális antitestekből áll, melyeket laboratóriumban fejleszettek ki antitestekből, hogy növeljék a szervezet immunrendszerét. Összetevőjét egyébként növények adják, többek között a dohány.

A szérumot – bár embereken még nem végeztek vele klinikai teszteket, így nincs engedélye – a vészhelyzetre való tekintettel választotta ki a Samaritan’s Purse alapítvány, megfertőződött munkatársai számára.

Az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NAFBI) közleményében tudatta, hogy a Samaritan’s Purse kapcsolatba lépett az érintett amerikai egészségügyi szervezetekkel és szakértőkkel, így szereztek tudomást a szérum létezésérről.

Bár úgy tűnik, hogy a „Zmapp” működött a két amerikai orvos esetében, még hónapok telhetnek el, mire a fertőzött lakossághoz is eljut.

Dr. Anthony Fauci, a fent már említett NAFBI igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy korántsem vehető még biztosra, hogy Brantly és Writebol gyógyulása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy más betegek is hasonlóan fognak reagálni a kezelésre.

Jelenleg, ha az amerikai egészségügyi szervek azonnal engedélyeznék is a Zmapp forgalomba hozását, egyelőre nem áll rendelkezésre akkora mennyiségű szérum, ami a vírus felszámolásához szükséges Kelet-Afrikában.

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik