Nagyvilág

Orosz inváziótól tartanak Ukrajnában

Az amerikai védelmi miniszter szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát – írja az MTI. Kijevben nyílt agressziónak fogják tekinteni, ha az oroszok „békefenntartókat” küldenek.

Chuck Hagel szerint az orosz hadsereg tevékenysége az ukrán határon csak még jobban elmélyíti a válságot. Szerinte minél hosszabb ideig tartja fenn Oroszország a feszültséget és minél jobban fokozza katonai aktivitását, annál rosszabb lesz a helyzet.

Az orosz vezetés hétfőn jelentette be, hogy nagyszabású hadgyakorlatot fognak tartani az ukrán határ közelében. A NATO szerdán arra figyelmeztetett, hogy az oroszok nemrég 20 ezer katonát vontak össze a határnál és attól lehet tartani, hogy Moszkva humanitárius vagy békefenntartási művelet ürügyén csapatokat küld Ukrajna keleti részébe.

Az orosz védelmi tárca ezt cáfolta, ahogy azt is, hogy fegyverekkel segíti a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat.

Jurij Zubko, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének első helyettese azt mondta, nyílt agressziónak fogják tekinteni, ha bármilyen orosz „békefenntartó” alakulatot az ország területére irányítanak. Szerinte aligha lehet békefenntartónak nevezni az öt hónapja az ukrán határ közelében állomásozó csapatokat. Szerinte a nemzetközi közösség sem egyezne bele abba, hogy ezek a csapatok bevonuljanak Ukrajnába. „Akik polgárháborúnak nevezik azt, ami most Kelet-Ukrajnában zajlik, azoknak határozottan kimondjuk, hogy ezt a háborút orosz különleges egységek és zsoldosok vívják az ukrán hadsereg ellen” – mondta.

Az ukránok korábban 34 páncélozott járműből álló orosz egységet észleltek „békefenntartó” jelzéssel a határhoz közeli térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik