Belföld

Titkos orosz lobbi nyomulhat Pakson

Az atomerőmű-bővítésben komoly szerepe lehet az orosz titkosszolgálatnak. Két magyar kulcsfigurát említ a Népszabadság keddi számában.

A francia Nouvel Observateur hetilap arról írt hétvégén, hogy tavaly a Roszatom azután adott el atomerőművet egy európai országnak, hogy titkosszolgálati úton információt szerzett arról, hogy a francia Areva cég már ajánlatot tett az ország kormányának. Ez az ország minden kétséget kizáróan Magyarország. Ennek következménye lehetett azután Orbán Viktor váratlan és titkos januári moszkvai útja, a magyar-orosz együttműködés aláírása, az elrejtett hatástanulmányok és a lefújt nemzetközi tender.

Az írás nyomán a 2003-as paksi üzemzavar története és az ügy magyar résztvevőinek szerepe is átértékelődhet. Az üzemzavart egy olyan tisztítási művelet okozta, amire az orosz tervezésű és építésű atomerőmű konstrukciós hibája miatt volt szükség. Emiatt döntött úgy az atomerőmű, hogy a francia-német Framatome cégre bízzák a tisztítást. Ezt a Népszabadság szerint az erőműben máig létező „orosz lobbi” támadásként értelmezte, ami ahhoz vezethetett, hogy a tisztítási művelet során olyan megmagyarázhatatlan momentumok történtek, amelyek kis híján atomkatasztrófához vezettek.

A Framatome rövid úton távozott Paksról és jött helyettük a Roszatom leányvállalata, a Tvel. Ebben két embernek volt kulcsszerepe, Kocsis Istvánnak, az erőmű akkori vezérigazgatójának és Aszódi Attila jelenlegi paksi bővítési kormánybiztosnak, aki akkor kárelhárításért felelős biztosként tevékenykedett.

A Népszabadság szerint feltűnő, hogy az államot sokkal jobban érdekelte a franciák elküldése, mint az, hogy kártérítéssel rendezzék a helyzetet és ebben az egymást követő kormányok egymás partnerei maradtak.

Kocsis István szakértelmét és orosz kapcsolatait annak ellenére is igénybe veszi az Orbán-kormány, hogy gyanúsított az MVM-et érintő 15 milliárdos sikkasztási ügyben. Ráadásul őt messze nem hurcolták meg annyira, mint más gyanúsítottakat. A Népszabadság szerint a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatójaként Aszódi Attilának is tudnia kellett a franciák bővítésre vonatkozó ajánlatáról, mert az MVM és az erőmű évek óta bevonta az intézetet a bővítési beruházás előkészítésébe és a szakértői anyagok elkészítésébe, véleményezésébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik