Nagyvilág

Égő házra hasonlít Ukrajna

Rövidesen véget ér az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai különleges művelete – mondta a BBC brit műsorszolgáltatónak adott interjúban az ukrán védelmi miniszter.

“Száz százalékig meg vagyok győződve arról, hogy győzni fogunk, mégpedig rövidesen” – jelentette ki Valerij Heletej a hétfőn sugárzott interjúban. A miniszter azzal érvelt, hogy a szakadárok által ellenőrzött terület “jelenleg két és félszer kisebb, mint négy héttel ezelőtt”. “Az ukrán hadsereg 16 várost és falut szabadított fel Donyeck és Luhanszk megyében” – tette hozzá. “Erőink a művelet támadó szakaszában vannak” – mondta a miniszter.

A miniszter szerint bár a szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, létszámuk továbbra is mintegy 15 ezer fő, és rendszeresen érkezik új erősítés Oroszországból.

Heletej elismerte, hogy “sokba kerül” a hadseregnek a különleges művelet. “Nincs azonban más választásunk. Ukrajna égő házra hasonlít. Ha nem oltjuk el a tüzet, a lángok elemésztik Kijevet, majd Harkivot, végül az egész országot” – mondta.

Heletej kijelentette: a kormányerőknek az ellenőrzésük alá kell vonnia a maláj légitársaság gépe lezuhanásának színhelyét. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ott tartózkodó szakértők miatt egyelőre várnak a stratégia megvalósításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik