A neves sztárszakács, Senén González irányításával tizenkét szakács dolgozott szombaton az észak-spanyolországi Vitoriában, hogy megsüssék a világ legnagyobb tortilláját.
Egy helyi jegyző hitelesítette a rekordot, amellyel a készítők be akarnak kerülni a Guinness-rekordok könyvébe.
Baszkföld fővárosában több ezer néző gyűlt össze, hogy láthassa a gasztronómiai különlegesség elkészültét, és hozzájuthasson egy darabkához belőle.
A három órán át tartó előkészületek során a szakácsok 15 ezer tojást, 1,6 tonna burgonyát, 30 hagymát, tíz kilogramm sót és 150 liter olivaolajat használtak fel. Tízezer embert tudtak belőle vendégül látni – közölték a szervezők.
A spanyol tortilla nem azonos a Mexikóból származó azonos nevű étellel, a lepénykenyérrel. A tojásos-burgonyás omlett, amelyet a spanyol bárokban, éttermekben szolgálnak fel a paella és a gazpacho mellett a harmadik fő nemzeti eledel az ibériai országban. Az alapreceptet egy paraszt találta ki 200 évvel ezelőtt, azóta számos változata van, ízesítik hallal, paradicsommal vagy helyi kolbásszal.