Nagyvilág

Csapdába csalták az ukrán deszantosokat

Folytatódtak az összecsapások Kelet-Ukrajnában, a maláj repülőgép katasztrófájának helyszíne közelében is. Kijevben közben a központi melegvíz-szolgáltatásról kell lemondaniuk az ott élőknek, hogy spóroljanak a gázon.

Az MTI azt írja, hogy húsz ukrán fegyveres vesztette életét, amikor a túlerőben lévő oroszbarát szakadárok a terep adottságait kihasználva kelepcébe csalta őket, majd rajtuk ütött.

 Ukrán katonákat ejtettek túszul a szakadárok. AFP / Andrej Sztenyin

Közben a luhanszki államigazgatás vezetője azt közölte, hogy csütörtökön több mint 250-en hagyták el a várost, csaknem száz járművön. Szerdán humanitárius folyosót nyitottak, ahol a város lakói biztonságban elhagyhatják a háborús övezetet – tudósít az Interfax.

Az Európai Bizottság és a Lengyel Külügyminisztérium közben segítséget nyújtott az ukrán belügynek – 2000 golyóálló mellényt és kevlársisakot szállítottak számukra. A felszerelések a NATO-ban is rendszeresített típusúak – írta a KyivPost.

Kijev lakói közben előreláthatólag október közepéig meleg víz nélkül maradnak. Az orosz-ukrán gázvita miatt takarékoskodniuk kell. Miután június közepén nem tudtak megállapodni az energiahordozó áráról, Oroszország leállította a szállításokat Ukrajnába. Ukrajna viszont azt kifogásolja, hogy az oroszok túl keveset fizetnek azért, hogy területükön keresztül szállítják a gázt Európába – derült ki a Moscow Times írásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik